Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z kukurydzy z pulpecikami z kurczaka

Krem z kukurydzy z pulpecikami z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 271

Dodano:

Odsłon: 262

Koniec sierpnia, zbiory plonów z działek i ogrodów, pierwsze chłodne wieczory i poranki. Ten czas kojarzy mi się z kukurydzą! To w tym okresie można upolować najsłodsze kolby z polskich upraw! Wiadomo, najlepiej taką bez GMO i sprawdzonego pochodzenia ???? Kukurydzę z masełkiem i solą znają wszyscy ale możemy też ją zjeść w formie rozgrzewającej zupy z pulpecikami np. z kurczaka kukurydzianego. Jakiego? Takiego karmionego wyłącznie kukurydzą lub innego ekoludka ???? A rozgrzewających potraw przyda się coraz więcej..

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta wędzonej papryki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 – 1,5 litra wody lub bulionu
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Stawiamy większy garnek na palnik, rozgrzewamy olej.

    Kroimy cebulę i por w drobną kostkę – chwilę podsmażamy.

    Kroimy marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler w kostkę i dorzucamy do garnka.

    Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy.

    Wszystkie kolby kukurydzy pozbawiamy nasion, okrajając je nożem wzdłuż – skrajamy żółte nasiona.

    Dodajemy do warzyw w garnku.

  2. Dolewamy litr wody lub bulionu warzywnego i gotujemy około 5-8 minut.

    W międzyczasie przygotujemy pulpeciki.

    Pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka, wstępnie poszatkowaną pietruszkę i przyprawy miksujemy – ja używam malaksera lub mielimy na gładką masę. Dodajemy jajko i chwilę wyrabiamy. Odkładamy na chwilę.

  3. Ugotowane warzywa blendujemy na gładką masę – chociaż ja często zostawiam kilka kawałków kukurydzy. Wtedy zupa będzie miała ciekawszą teksturę – coś na chrupnie podczas jedzenia

  4. Zagotowujemy zupę i zwilżonymi wodą rękami odrywamy kawałki masy na pulpeciki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

    Wrzucamy je na wrzący krem, jedną po drugiej.

    Powinny gotować się około 8-10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Podaj ze szczyptą papryki wędzonej – to zaostrzy jej smak!

    Zupa gotowa!

    Teraz można cieszyć się końcem lata i jego skarbami!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń