Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z kurek i pietruszki

Przepis dnia 2017-11-30
Krem z kurek i pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8581

Dodano:

Odsłon: 1681

Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:).

Składniki

  • 300 g kurek (mogą być mrożone)
  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku
  • ser cheddar i natka pietruszki do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pietruszkę, marchew, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wraz z czosnkiem i kurkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę.

  2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy (odkładamy kilka grzybów do dekoracji). Dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.

  3. Zupę przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń