Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem ziemniaczany z kurkami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 50
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 50
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Kurki oczyść z igliwia i piasku, dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie wrzuć grzyby, smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, przełóż do miseczki i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć ziemniaki, smaż ok. 5 minut.
Do garnka wlej bulion, podgrzej. Wrzuć ziemniaki, garnek przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wyjmij je z bulionu, gdy nieco przestygną zmiksuj blenderem na gładki mus. Przełóż do garnka i powoli dolewaj bulion, aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy.
Dodaj podsmażone kurki oraz śmietankę lub śmietanę i podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Na koniec do zupy dodaj natkę pietruszki lub koperek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
60 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie