Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z boczniakami

Kremowa zupa z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41775

Dodano:

Odsłon: 1364

Delikatny smak zupy, wspaniałe boczniaki, podsmażone na maśle i ten zapach lubczyku <3 Kochamy <3

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchew
  • 150 g serka twarogowego z ziołami
  • 1 łyżka mąki
  • świeży lubczyk
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy 30 min od zawrzenia. Zbieramy szumowiny.

    Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min.

    Boczniaki kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanym maśle z posiekaną cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z grubo poszatkowaną kapustą i startą na dużych oczkach, marchewką. Gotujemy do miękkości warzyw.

    Serek rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy mąkę i mieszamy na gładko. Dodajemy do zupy, podgrzewamy cały czas mieszając. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym lubczykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń