Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4711

Dodano:

Odsłon: 16609

Delikatny , aromatyczny krem z dyni,z dodatkami podkreślającymi smak zupy. Pyszne danie na jesienny sezon.

Składniki

  • świeża dynia, 1kg
  • cebula,1 sztuka
  • ziemniaki mączyste (typ kulinarny C), 2 sztuki
  • bulion jarzynowy, 2 litry
  • masło, 2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • słodka śmietanka kremówka, 100ml (opcjonalnie)
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól
  • dodatki:szczypiorek lub żółty ser lub parmezan lub grzanki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzewamy masło,dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek,szklimy.

  2. Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek,pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.

  3. Zalewamy bulionem jarzynowym,gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

  4. Miksujemy całość na gładki krem,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i
    gałką muszkatołową.

  5. Wlewamy śmietankę,zagotowujemy.Podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem , serem parmezanem lub żółtym startym na grubej tarce lub grzankami.

  6. Rada:Przepis na pyszne grzanki.Chleb można zostawić wcześniej na talerzyku przykryty ściereczką,aby trochę się podsuszył.Pokroić w kostkę,wsypać do miseczki,polać łyżką roztopionego masła,ulubionymi suszonymi ziołami,solą czosnkową i wymieszać.Podsmażyć na patelni na maśle do momentu,aż będą chrupkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń