Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowy chłodni z octem balsamicznym

Kremowy chłodni z octem balsamicznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 3505

Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem się za chłodnik. Dodałem sucharki, które sprawiły, że zupa jest bardziej treściwa i przełamałem jej smak octem balsamicznym i musztardą. Spróbujcie sami!

Składniki

  • pęczek botwinki
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • Szczypiorek
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 szkl. sucharków lub suchej bułki
  • 3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 lyżka musztardy Dijon
  • 1 szkl. maślanki
  • 5 lyżek octu balsamicznego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Umyj i pokrój pęczek botwinki. Ugotuj w 3 szklankach wody z listkiem laurowym. Dodaj łyżkę octu jabłkowego. Gotuj do miękkości. Ostudź. Wyjmij liście laurowe.

  2. 2. Do blendera wrzuć sucharki, jogurt, maślankę, musztardę, ocet balsamiczny, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zblenduj do gładkiej masy i spróbuj czy odpowiada ci smak. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakuje po 1 dniu spędzonym w lodówce.

  3. 3. Przed podaniem pokrój drobno ogórka, szczypiorek, rzodkiewki. Polóż na wierzch pokrojone na ćwiartki jajko na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń