Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe danie. Delikatne krewetki w kremowym sosie z chili i białego wina.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 93
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 93
Składniki
Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie.
Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, warto zrobić to tak aby był gotowy, kiedy skończymy robić nasz sos.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy na nią czosnek. Kiedy się zarumieni dodajemy krewetki i smażymy ja po około 2 minuty z każdej strony (pamiętajmy aby je doprawić solą i pieprzem) - tak aby nie stały się gumowe. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy do miski. Na patelnią z oliwą i czosnkiem wlewamy białe wino około 150ml. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i redukujemy wino.
Kiedy wino trochę odparuje musimy zahartować śmietanę. Powoli do śmietany dodajemy ciepły sos (kilka łyżek) i mieszamy. Następnie całość powoli wlewamy na patelnię i delikatnie mieszamy. Zostawiamy odrobinę śmietany w miseczce i dodajemy łyżeczkę mąki orkiszowej - mieszamy aby nie było grudek i dodajemy do reszty sosu aby go delikatnie zagęścić. Doprawiamy do smaku (ja użyłem odrobiny szafranu i łyżeczki miodu).
Krewetki ugotowany makaron wrzucamy razem do sosu. Mieszamy aby smaki się połączyły i nakładamy na talerz. Pomidorki koktajlowe nalezy pokroić w ćwiartki i ułożyć je na talerzu z makaronem. Warto dodać kilka listków bazylii. Życzę smacznego i zapraszam do zobaczenia filmu :)