Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki w pomidorach

Krewetki w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1892 Ocena: 43439

Dodano:

Odsłon: 1336

O :) Potrawa nadaje się na kolację ,jak i na przekąskę z ciepłą ,ziołową bagietką.

Składniki

  • 300 g mrożonych krewetek (tygrysie)
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 l gęstego sosu pomidorowego
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • pomarańcza
  • cukier
  • sól ,pieprz
  • 200 g pomidorów cherry
  • garść natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmroziłem i osączyłem. Wypestkowane chili , czosnek i szalotki posiekałem.
    Podsmażyłem na gorącej oliwie. Dolałem zagęszczony sos pomidorowy , bulion i wino , sok wyciśnięty z pomarańczy , skórkę otartą z jej połowy oraz ok. łyżeczki cukru i po szczypcie soli i pieprzu. Gotowałem ok. 10 minut.
    Dodałem krewetki i przekrojone na połówki pomidorki. Dusiłem pod przykryciem , na minimalnym ogniu około 5 minut.
    Przyprawiłem do smaku , posypałem posiekaną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń