Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Krewetki w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 407

Dodano:

Odsłon: 5315

Wspaniały przepis na cudowną kolacje we dwoje :) oczywiście pod warunkiem ,że ktoś lubi owoce morza .

Składniki

  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa 2-3 łyżki
  • spora szczypta sproszkowanej chili
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • wytrawne białe wino ---ważne dobrej jakości 125 ml
  • bulion -u mnie rosół 50 ml
  • ciecierzyca z puszki 200 g
  • cukier 1 łyżka
  • krewetki tygrysie świeże lub rozmrożone oczyszczone i bez pancerzyków 250 g
  • pokrojona natka pietruszki 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • makaron tagliatelle - u mnie serduszka
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę , czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, podsmażamy . Dodajemy pokrojone na pół pomidorki i chili, dusimy 5 minut mieszając co chwilkę .

  2. Wlewamy bulion i wino , dodajemy pieprz i sól , ciecierzycę i cukier oraz koncentrat. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut , aż sos zredukuje się o połowę .Dodajemy krewetki i gotujemy 3 minuty.
    Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

  3. Makaron gotujemy wg. opisu na opakowaniu,odcedzamy i mieszamy z odrobina oliwy , podajemy z sosem krewetkowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń