Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety z chleba tostowego

Krokiety z chleba tostowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2110

Dodano:

Odsłon: 3297

Oryginalna propozycja na ciepłą kolację czy przekąskę. Możemy tym daniem również zaskoczyć naszych gości. Zrobiłam dwa nadzienia – jedno z parówką i żółtym serem a drugie z mozarellą i suszonym pomidorem. Wszystko zależy od naszych smaków :)

Składniki

  • Chleb tostowy - 12 kromek
  • Ser żółty - 12 plasterków
  • Parówki - 3 szt. (każdą przekrawamy na pół)
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Suszone pomidory - (w oliwie) - 6 szt.
  • Jajka - 2 szt. - do obtoczenia
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Zioła prowansalskie - do smaku
  • Bułka tarta - do obtoczenia
  • Olej - do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kromek chleba tostowego odkrawamy boki. Każdą kromkę rozwałkowujemy wałkiem dość cienko. Na 6 kromek układamy po 2 plasterki żółtego sera i pół parówki, a na drugie 6 kromek startą mozzarellę i suszonego pomidora (uważamy by nadzienie nie wychodziło poza kromkę, ponieważ nie zroluje się tak jak trzeba). Każdą kromkę zwijamy w rulon, a następnie owijamy ciasno folią aluminiową i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.

  2. Jajka roztrzepujemy dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Nasze krokiety odwijamy z folii i panierujemy - najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń