Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami.

Krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1257 Ocena: 14792

Dodano:

Odsłon: 2700

Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty i suszonych, leśnych grzybów.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Wypłukane w kilku wodach grzyby odciskamy z wody i gotujemy do ich miękkości w litrze wody. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka.

  2. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotujemy kapustę razem z grzybami do miękkości kapusty (około 1,5 godziny).

  3. Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ostudzoną kapustę z grzybami odciskamy z wody i mielimy przez sito 5 mm. Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy.

  4. Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.

  5. Wykonanie krokietów:

    Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni.

  6. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni.

  7. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki.

  8. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 1-2 łyżki farszu na brzeg placka.

  9. Nakładamy dół placka na farsz.

  10. Składamy boczne brzegi placka do środka.

  11. Zwijamy w rulon.


  12. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu.

  13. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron.

  14. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 listopada 2017 jak zwykle perfekcyjny przepis,do oglądania Twoich przepisów nigdy nie siadam głodna:) pozdrawiam :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 13 listopada 2017 Genialne krokieciki, juz przy 2 zdjeciu zglodnialam :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń