Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z twarogiem i kaszą gryczaną

Krokiety z twarogiem i kaszą gryczaną

Autor: catha

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 692

Dodano: 19.04.2018

Odsłon: 5556

Jeśli macie ochotę na coś prostego, pikantnego i pysznego to polecam ten przepis. Naleśniki trochę inaczej, w formie krokietów z ostrym nadzieniem twarogowo-gryczanym. Fajny obiad.

Składniki

  • Naleśniki
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • woda mineralna gazowana
  • Nadzienie: kostka twarogu półtłustego
  • szklanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • sól,pieprz, pieprz cytrynowy, ostra papryka
  • panierka: bułka tarta, jajko i olej do podsmażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować naleśniki - każdy przyrządza je po swojemu, więc opis pominę :)

    Przygotować farsz:
    Kaszę przepłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
    Cebulę pokroić w kosteczkę, zrumienić na oleju, dodać sól, pieprz, paprykę. Chodzi o to, żeby farsz był ostry, intensywny w smaku.
    W misce połączyć: ugotowana kaszę, twaróg, podsmażoną cebulkę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić jeszcze wszystkie składniki do smaku- ma być pikantnie!

  2. Przełożyć farszem usmażone naleśniki. Obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć do zarumienienie z każdej strony.

  3. Podawać na gorąco, posypane szczypiorkiem. Super smakują z dodatkiem kiszonego ogórka i kubkiem czerwonego barszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń