Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z wafli z farszem z ruskich pierogów

Przepis dnia 2016-08-20
Krokiety z wafli z farszem z ruskich pierogów

Autor: Joasia100

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 401

Dodano: 13.08.2016

Odsłon: 44346

Kiedy tęsknię za ruskimi pierogami a nie mam czasu ich robić, to robię krokiety z farszem z ruskich . Ale nie takie zwyczajne z naleśników, tylko z wafli. Szybciej i mniej kalorycznie.

Składniki

  • ziemniaki gotowane ok. 1 kg
  • twaróg półtłusty 1/2 kg
  • cebula 2 szt.
  • masło 5 łyżek
  • wafle 1 paczka
  • jajka 6 szt. małych
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy i masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać , ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebulę obrać, poszatkować przesmażyć na maśle. Wymieszać usmażoną na złoto cebulę z ziemniakami i twarogiem, posolić i dodać pieprz.

  2. Wafle ułożyć na desce do krojenia pod pierwszy z góry wafel włożyć namoczoną ściereczkę. Na górę rozsmarować ciepły farsz.

  3. Jak wafel zmięknie, zwinąć zgrabny, ciasny rulon. Ściereczkę przełożyć pod następny wafel i znowu nałożyć ciepły farsz.

  4. Ostrym nożem pociąć rulon na kawałki.

  5. Panierować w jajku i bułce tartej.

  6. Smażyć na oleju i maśle klarowanym. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 20 sierpnia 2016 bardzo fajny pomysł z tymi waflami,kciuka zostawiam i zabieram:) Odpowiedzi: 1 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń