Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Królewski sernik z jabłkami w czerwonym winie"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 226
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 226
Składniki
Masło stop, przestudź. Ciastka drobniutko pokrusz w malkserze. Okruszki wymieszaj z cynamonem oraz masłem. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj olejem. Spód wylep przygotowaną masą z ciastek. Dobrze dociśnij do dna, wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie jabłka obierz, pokrój na połówki. Wytnij gniazda nasienne.
Owoce włóż do garnka. Zalej winem wymieszanym z korzenną przyprawą. Zagotuj, odstaw do wystudzenia. Potem wyjmij i ułóż na spodzie z ciasteczek. Winną zalewę zachowaj.
Twaróg utrzyj z 12 dag cukru. Wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz jajkami. Rozsmaruj na jabłkach. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. pod koniec pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej albo pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.
Proszek na kisiel wymieszaj z 5-6 łyżkami winnej zalewy. Resztę zalewy zagotuj z pozostałym cukrem. Wlej rozrobiony kisiel. Gotuj dalej mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Przestudź.
Rozsmaruj na wierzchu wystudzonego ciasta. Płatki migdałowe zrumień na patelni bez tłuszczu. Udekoruj nimi ciasto. Odstaw do zastygnięcia.
ok. 1 godziny i 40 minut. 1 porcja 270 kcalŹródło: Tina