Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w chrzanowym sosie

Przepis dnia 2010-06-24
Królik w chrzanowym sosie

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7013

Dodano: 22.06.2010

Odsłon: 11579

dla amatorów mocnych chrzanowych wrażeń

Składniki

  • 1 tuszka młodego królika
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 1 szkl. wina wytrawnego białego
  • 1 duży kubek śmietany kwaśnej
  • 1/2 szkl. świeżo tartego chrzanu
  • natka koperku
  • 2 ząbki czosnku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Królika (podzielonego na części ) zamarynować całą noc w przyprawach i winie. Następnie obsmażyć na dużym ogniu, podlać odrobiną wody i dusić ok.1,5 godz-0 płyn odparować.

  2. Wcisnąć czosnek , dodać chrzan i śmietanę i dusić jeszcze jakieś 10 min. ewentualnie doprawiając. Przed podaniem posypać natką.

  3. Taki króliczek najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami , pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ajisza 30 sierpnia 2011 Dla mnie nowy przepis, poszedł do ulubionych. Do tej pory królika po prostu dusiłam w przyprawach ziołowych

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monique_82 01 października 2010 Zrobiliśmy wg.przepisu, no poza dolaniem miodu pitnego, ale poza tym wszystko zgodnie z przepisem i uważamy, że sos wyszedł za kwaśny i mamy taką propozycję, żeby zamiast kwaśnej śmietany, dać słodką i powinno być ok.
Pozdrawiamy :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 23 czerwca 2010 przepis jest raczej prosty , bo po co komplikować coś co samo w sobie jest pyszne, mam nadzieję Goblinek , że Ci zasmakuje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 22 czerwca 2010 Ależ wykwintny przepis! Właśnie niedawno widziałam w sklepie tuszkę króliczą, chciałam nawet kupić ale zrezygnowałam... Bo jak ją przyrządzę? Teraz już chyba spokojnie mogę iść na zakupy i naprawić błąd. Zwłaszcza że z królika znam tylko pasztet, a bardzo chciałam spróbować jak smakuje "prawdziwy".

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 czerwca 2010 "Niebo dla podniebienia" też mam u siebie w przepisach królika, nie tak ładnie podany jak Twój ,ale też jest pyszny;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń