Do góry

Dodatki Przepis na:

Krótko gotowany udziec z indyka, wspaniały do kanapek :-)

Krótko gotowany udziec z indyka, wspaniały do kanapek :-)

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 2285

Dodano: 06.04.2018

Odsłon: 557

Udalo sie!! Korzystajac ponownie z przepisu na szynke, przygotowalam udziec z indyka. Wraz z chrupiacym chlebem z maslem smakuje wybornie. Polecam serdecznie do wyprobowania :-)

Składniki

  • udziec z indyka ze skórą (1 lub 2 szt.- w zaleznosci ile chcemy, inne skladniki nie zmienia sie dwukrotnie)
  • 1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 selera, pół pora
  • 1 cały czosnek
  • 3 litry wody
  • sól 1/3 szklanki + 2 kopiaste łyżki Kucharka + 1 łyżeczka Maggi
  • 6 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela ang., pieprz czarny łyżeczka
  • garść majeranku suszonego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najlepiej jest zaczac od przygotowania wywaru.
    W duzym garnku w 3 litrach wody gotujemy obrane warzywa wraz z przyprawami i sola. Czosnek daje w calosci wraz z lupinami, przekrawam go tylko poprzecznie na pol. Wywar gotowalam ok 20 minut, nastepnie odstawilam do calkowitego ostygniecia.

    W tym czasie mozemy zajac sie miesem. Dokladnie je myjemy, delikatnie wycinamy kosc, rozkladamy i od srodka dodatkowo przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem. Mieso ciasno zwijamy do srodka, tak, aby skora byla na wierzchu i obwiazujemy gruba nicia bawelniana. Z wierzchu nie przyprawiamy miesa.

    Do zimnego wywaru wkladamy mieso, powoli zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut, nastepnie zestawiamy z ognia i pod pokrywa pozostawiamy w temp. pokojowej do calkowitego ostygniecia.

    Po ok. 12 godzinach ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut i ponownie pod pokrywa zostawiamy do calkowitego ostygniecia.
    (Tutaj celowo troszke wydluzylam czas gotowania, gdyz mieso drobiowe niedogotowane moze byc niebezpieczne - wyszlo pierwszorzednie!)

    Po ok 10 godzinach wyjmujemy mieso, odwiazujemy nici i dajemy do lodowki do stezenia.

    Wspaniale miesko do kanapek. Polecam serdecznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń