Dodatki Przepis na:
Krótko gotowany udziec z indyka, wspaniały do kanapek :-)


Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2782
Dodano: 06.04.2018
Odsłon: 1392
Składniki
- udziec z indyka ze skórą (1 lub 2 szt.- w zaleznosci ile chcemy, inne skladniki nie zmienia sie dwukrotnie)
- 1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 selera, pół pora
- 1 cały czosnek
- 3 litry wody
- sól 1/3 szklanki + 2 kopiaste łyżki Kucharka + 1 łyżeczka Maggi
- 6 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela ang., pieprz czarny łyżeczka
- garść majeranku suszonego
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Najlepiej jest zaczac od przygotowania wywaru.
W duzym garnku w 3 litrach wody gotujemy obrane warzywa wraz z przyprawami i sola. Czosnek daje w calosci wraz z lupinami, przekrawam go tylko poprzecznie na pol. Wywar gotowalam ok 20 minut, nastepnie odstawilam do calkowitego ostygniecia.
W tym czasie mozemy zajac sie miesem. Dokladnie je myjemy, delikatnie wycinamy kosc, rozkladamy i od srodka dodatkowo przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem. Mieso ciasno zwijamy do srodka, tak, aby skora byla na wierzchu i obwiazujemy gruba nicia bawelniana. Z wierzchu nie przyprawiamy miesa.
Do zimnego wywaru wkladamy mieso, powoli zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut, nastepnie zestawiamy z ognia i pod pokrywa pozostawiamy w temp. pokojowej do calkowitego ostygniecia.
Po ok. 12 godzinach ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut i ponownie pod pokrywa zostawiamy do calkowitego ostygniecia.
(Tutaj celowo troszke wydluzylam czas gotowania, gdyz mieso drobiowe niedogotowane moze byc niebezpieczne - wyszlo pierwszorzednie!)
Po ok 10 godzinach wyjmujemy mieso, odwiazujemy nici i dajemy do lodowki do stezenia.
Wspaniale miesko do kanapek. Polecam serdecznie.
Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 06 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Świetnie przyprawione mieso!1 Kto głosował? | Odpowiedz