Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z cytryną pod śmietankową kołderką..

Przepis dnia 2013-01-23
Krucha tarta z cytryną pod śmietankową kołderką..

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1550

Dodano: 21.01.2013

Odsłon: 16744

Krucha tarta z budyniem cytrynowym, pod śmietankową kołderką.

Składniki

  • CIASTO: ok 500g mąki, 2 jajka, 2/3 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru , (opcjonalnie 1/2 aromatu cytrynowego)
  • MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g, 350ml-400ml mleka
  • 1/3 kostki margaryny, sok z 1 cytryny, skórka z 1 cytryny
  • ok.8 łyżeczek cukru, (masę można zrobić z podwójnej porcji)
  • BITA ŚMIETANA: ,2 opakowania Śnieżki - 2 x 60g , 400ml mleka
  • DEKORACJA: posypka czekoladowa o smaku cytrynowym, plastry cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki, jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami formujemy tartę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180stopni. Resztki ciasta odcinamy (można zrobić kruche ciasteczka). Skórkę z cytryny trzemy na małych oczkach, sok z cytryny wyciskamy.

  2. Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy sok, skórkę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 400ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia. Śnieżkę z mlekiem miksujemy na bardzo gęstą masę. Na gotową tartę nakładamy masę budyniowo-cytrynową, przyrywamy bitą śmietaną, układamy "zwinięte" plastry cytryny i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki. W niedługim czasie można się zajadać - Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocie 27 stycznia 2013 Co za pychota!!! Oczywiście żadnych margaryn, tylko pachnące masełko :) Mniam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 21 stycznia 2013 rozumiem :)))))), ech..te diety :((( (nienawidzę, niecierpię..itd)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 21 stycznia 2013 ja dopiero zaczynam "nie dietetyczne" przepisy, tak więc muszę się jeszcze wiele nauczyć :) dziękuję za radę z masełkiem :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 21 stycznia 2013 bardzo fajna kompozycja smakowa, musi byc pyszne, tylko ja zamiast margaryny do masy budyniowej i ciasta, dałabym masełko :), przepis idzie do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń