Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 737

Dodano:

Odsłon: 1889

Od zawsze śliwki i cynamon kojarzą mi się z jesienią, a od kiedy upiekłam pyszną tartę i to i z latem. Tarta wyszła mi obłędna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach i wspaniale pachnąca cynamonem, którego nie żałowałam. Śliwki, które posypałam cukrem waniliowym trochę się skarmelizowały, a w połączeniu z cynamonem i chrupiącym ciastem tworzą idealną całość. Taką tartę można upiec na podwieczorek, poczęstować gości lub zabrać ze sobą na piknik. Macie ochotę na takie ciasto? Tak? To koniecznie upieczcie, zapewniam, że będzie pysznie. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 małe jajko
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka śmietany 18 %
  • 10 dag masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • około 30 dag śliwek
  • cynamon mielony według uznania
  • 1 cukier waniliowy
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.

  2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na koło o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę.

  3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy.

  4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tartę można pokroić na około 8 porcji.
    Śliwki układamy rozcięciem do góry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń