Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną.

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 2047

Tartę upiekłam dla mojej rodziny, tak po prostu od serca i to środku tygodnia. Chciałam im zrobić słodką przyjemność i mi się udało, byli zaskoczeni i zachwyceni. Kruche ciasto, pyszne śmietankowe nadzienie i do tego bita śmietana...skusicie się ? Myślę, że tak. Moja tarta została zjedzona cała do ostatniego okruszka w tym samym dniu co została upieczona. Zapewniam, że warto ją upiec. A teraz zapraszam do przepisu :)

Składniki

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 2 jajka
  • 330 g śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka )
  • 1 cukier waniliowy
  • Śmietanka:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • Do dekoracji:
  • listki melisy cytrynowej
  • kwiaty bratki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

  2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka i taka ma być ).

  3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona.

  4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

  5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami melisy i kwiatami. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego życzę.



    Rady:
    Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml
    Forma o średnicy około 25 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń