Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka (formowane widelcem)

Kruche ciasteczka (formowane widelcem)

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 2233

Dodano:

Odsłon: 471

Na święta robię różne ciasteczka,zwłaszcza dla najmłodszych członków naszej rodziny.

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 125 g smalcu
  • 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Mąki przesiać na blat. Dodać tłuszcze i pozostałe składniki.
    Siekać nożem a następnie wyrobić gładkie, mięciutkie ciasto. Podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać 1 łyżeczkę kakao i chwilę je wyrabiać.
    Każdą część owinąć folią i włożyć do lodówki na dwie godziny.
    Następnie odrywać po małym kawałku ciasta (wielkości orzecha laskowego) . Uformować w dłoniach kulkę a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przy pomocy widelca- spłaszczać każdą kulkę nadając im okrągły kształt.
    Piec w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Zimne ciastka oprószyć przy pomocy sitka cukrem pudrem. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 2-3 tygodnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń