Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z cynamonem i truskawkami.

Kruche ciasto z cynamonem i truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 880

Dodano:

Odsłon: 729

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Można je przygotować na szybki podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Pysznie pachnie cynamonem i truskawkami. Bardzo polecam, upieczcie koniecznie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Dodatkowo:
  • około 30 dag świeżych truskawek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka bułki tartej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, następnie układamy je w rzędach na cieście.

  3. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
    Gotowe i upieczone, studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm
    Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń