Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z malinami "pod chmurką"

Kruche ciasto z malinami pod chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2922

Dodano:

Odsłon: 526

Ciasto z kruchymi plackami z bezą i migdałami. Placek owocowy z malinami, bardzo pyszny.

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • -100 g. masła -100 g. cukru -1 jajko -250 g. mąki
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • BEZA:
  • -4 białka -3/4 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka octu -50 g. płatków migdałowych
  • TYNK POD BEZĘ:
  • -50 g. polewy czekoladowej -odrobinę mleka
  • GALARETKA Z MALINAMI:
  • -600 g. malin(mogą być mrożone) -2 szklanki wody
  • -4 galaretki malinowe
  • BITA ŚMIETANA:
  • -660 ml. śmietanki 30 % -1 śnieżka -250 g. serka mascarpone
  • -70 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • ESY-FLORESY:-50 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajko z masłem i cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować, dodając śmietanę.Wyłożyć na blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. na złoty kolor.

  2. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Przesiać mąkę, wymieszać a na koniec dodać ocet. Wyłożyć na taką samą blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia.Powinno się wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 *, ale od razu zmniejszyć do 120* i suszyć ok. 90 min.

  3. tynk- Żeby beza nie odmiękła od bitej śmietany, warto ją zabezpieczyć. Polewę rozpuścić nad parą z odrobiną mleka i za pomocą pędzelka, posmarować spód bezy.

  4. galaretka- Maliny odmrozić, przecedzić przez sitko. Sok z wodą zagotować, odstawić wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia.Dodać maliny i od czasu do czasu przemieszać do lekkiego gęstnięcia.Wylać na kruchy placek z zabezpieczonymi bokami.Schłodzić.

  5. bita śmietana- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Zimną śmietankę ubić z pudrem i śnieżką. Dodać serek i zmiksować, na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na zastygłą galaretkę.

  6. Przykryć plackiem bezowym .
    Górę polać roztopioną czekoladą w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń