Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Autor: slodkababeczkaks

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 20

Dodano: 06.06.2018

Odsłon: 292

ciasto kruche, budyniowa pianka i owoce smakują razem wyśmienicie

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ciasto)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ciasto)
  • 250 gram masła (ciasto)
  • 4 łyżki cukru pudru (ciasto)
  • 5 żółtek (ciasto)
  • 5 białek (pianka)
  • 1 szklanka cukru (pianka)
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (pianka)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (pianka)
  • 0,5 szklanki oleju (pianka)
  • 70 dag truskawek
  • cukier puder do posypania wierzchu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Zagnieść jednolite ciasto.
    Podzielić na dwie części 60 % i 40 %.
    Przełożyć do zamrażalnika.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na spód zetrzeć większą część ciasta. Przyklepać ręką i wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 20 minut w 190 st C.
    Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. PIANA

    Białka ubić na sztywno.
    Cały czas ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukier i cukier z wanilią.
    Wsypać proszek budyniowy. Wymieszać.
    Zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej.
    Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

  3. Na upieczone i ostudzone ciasto wylać pianę, wyrównać.
    Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek.
    Przekroić na pół.
    Ułożyć truskawki przecięciem do góry.
    Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (40%).
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń