Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 954

Dodano:

Odsłon: 1524

W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 30 dkg śliwek
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.

    Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.

    Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  2. Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

    Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.

    Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane śliwki skórką do spodu.

    Na śliwki wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.

    Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.

  3. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń