Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki z Nutellą

Kruche rogaliki z Nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 5410

Delikatne i kruche rogaliki drożdżowe z pysznym czekoladowym kremem.

Składniki

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • Kostka margaryny z maślanym aromatem lub masło
  • 2 jajka
  • 30 g cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Szczypta soli
  • 100 gr drożdzy
  • Nutella słoik 350gr
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wrzucamy pokrojoną margarynę, mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier (zwykły i waniliowy), sól i pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na min. 15 min. Słoik z Nutellą też dobrze jest schłodzić, ułatwi to nakładanie masy.

  2. Odcinamy część ciasta wielkości pięści i rozwałkowujemy na okrąg około 25 cm, dość cienki 1-3 mm. Kroimy na 8 części tak jak pizzę. Na brzegi ciasta nakładamy po pół łyżeczki Nutelli i rolujemy ciasto w kierunku środka.

  3. Skręcony rogalik wykładamy na papier do pieczenia z formując półksiężyc. Rozkładamy w 2-3 cm odstępach, żeby rogalik miał gdzie urosnąć. Kiedy zrobimy całą blachę najlepiej od razu włożyć do piekarnika na 15-20 min na 180 st.

  4. Dodatkowe rady:
    Ciasto trzymamy w lodówce i odcinamy tylko porcję, a zwinięte rogale pieczemy od razu, żeby rogaliki nie pękały a czekolada nie wypływała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń