Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często przed Świętami szukamy sprawdzonych przepisów na ciasteczka, które nas nie zawiodą, gdy na ostatnią chwilę, tuż przed pierwszą gwiazdką odpalimy nasz piekarnik. Otóż mam dla Was wspaniałe ciasteczka, które pięknie trzymają swój kształt oraz są wyjątkowo kruche i smaczne. Można je przełożyć - jak ja - kremem lub udekorować lukrem czy polewą.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 53
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 175
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 57
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 53
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 175
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 57
Składniki
Wszystkie składniki na ciasteczka (poza lemon curd lub dżemem) zagniatamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Układamy z niego kulę, obwijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek. Wykrojone ciasteczka układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy kolejno przez 8-10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia. Można je już lukrować i dekorować lub przełożyć lemon curdem lub innym kremem czy dżemem i obsypać cukrem pudrem. Smacznego! :-)
Przepis na lemon curd: https://smaker.pl/przepis-lemon-curd-krem-cytrynowy,155876,ugotujiprzetestuj.html