Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 395

Dodano:

Odsłon: 43177

Ciasto naprawdę nie wymaga dużego nakładu pracy a efekt smakowy jest rewelacyjny. Kruche ciasto z pysznymi, lekko kwaskowymi śliwkami w środku, posypane sporą ilością cukru pudru smakuje wybornie. Jeśli potrzebujecie szybkiego przepisu, który na pewno się uda, jest to propozycja właśnie dla Was:)

Składniki

  • CIASTO : • 300 g mąki pszennej tortowej • 100 g mąki ziemniaczanej
  • • 120 g cukru pudru • 270 g schłodzonego masła
  • • 1 jajko • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • cukier wanilinowy
  • NADZIENIE ŚLIWKOWE: • ok. 900 g śliwek • 2 łyżeczki cynamonu
  • DODATKOWO: • 2 łyżki bułki tartej do posypania ciasta
  • • cukier puder do posypania upieczonego ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Składniki na ciasto w miarę szybko zagnieść na lekko oprószonej mąką stolnicy lub w dużej misce.
    Gotowe ciasto włożyć do lodówki na min. 30 minut.
    Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

    W czasie chłodzenia się ciasta przygotować śliwki.

    Po upływie ok. 30 minut ciasto wyjąć z lodówki.
    Włączyć piekarnik i ustawić temp. 170 st. C, termoobieg.
    Ciasto podzielić na dwie części. Ok. 2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy do pieczenia. Wyrównać. Ciasto posypać bułką tartą. Na cieście gęsto poukładać śliwki rozcięciami ku górze. Śliwki posypać cynamonem. Na śliwki położyć pozostałą 1/3 ciasta. Najlepiej odrywać kawałeczki ciasta, rozpłaszczać je w dłoniach i kłaść równomiernie na nadzieniu śliwkowym. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min do wypieczenia i zezłocenia się ciasta.
    Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Podawać lekko ciepłe:) Smacznego!

  2. NADZIENIE ŚLIWKOWE:

    Śliwki dokładnie umyć i usunąć z nich pestki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń