Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krupnik grzybowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
porcje, czas ok. 90 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.
Suszone grzyby starannie oczyść, opłucz, zalej w miseczce wodą, odstaw do namoczenia. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, odlej na sicie, osącz.
Cebulę oraz marchewki oczyść, opłucz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki pokrój w ko stkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż cebulę oraz marchewkę.
zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, namoczone i osączone grzyby oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość gotuj na małym ogniu do miękkości grzybów (ok. 60 min). Pod koniec dodaj ugotowaną kaszę. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Suszone grzyby, podobnie jak świeże, można podawać w potrawce. By były smaczne, warto namoczyć je na noc w mleku, obsmażyć na maśle z cebulką, a potem poddusić z dodatkiem tego samego mleka, w którym się moczyły.Źródło: Świat kobiety