Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik jak u mamy (z maminego przepisu)

Krupnik jak u mamy (z maminego przepisu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1726

Dodano:

Odsłon: 28664

Syci i mocno rozgrzewa a ten z maminego przepisu jest po prostu przepyszny, jest gęsty i kleisty dzięki kurzym łapkom.

Składniki

  • 3 l wody
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka bądź 2 mniejsze
  • 1 mały seler
  • ok 10 cm kawałek białej części pora
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 porcje rosołowe lub 5 skrzydełek
  • 2 serca indycze
  • 10-15 dag żołądków kurzych
  • 2 wątróbki kurze
  • 5-6 szt kurzych łapek
  • 4 łyżki stołowe kaszy jęczmiennej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cztery łyżki kaszy jęczmiennej zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy.
    Porcje rosołowe (skrzydełka), łapki, żołądki i serduszka myjemy i oczyszczamy. Większe żołądki oraz serduszka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy aż mięso będzie miękkie.

    Dorzucamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 5 min.

    W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne słupki, pora w ćwierć plasterki a ziemniaki w drobną kostkę.

    Do wywaru wrzucamy przygotowane warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy 5 min.
    Dorzucamy namoczoną kaszę (wraz z wodą) i gotujemy kolejne 10 min.

    Po tym czasie doprawiamy zupę solą pieprzem i ewentualnie warzywkiem.

    Teraz wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

genowefa-stolnica 25 listopada 2014 Można zaoszczędzić wiele cennego czasu intendentce czy kuchennej i zamiast 5 składników, a to:
1. 2 porcje rosołowe lub 5 skrzydełek
2. 2 serca indycze
3. 10-15 dag żołądków kurzych
4. 2 wątróbki kurze
5. 5-6 szt kurzych łapek

zlecić kupno połówki albo lepiej całego kurczaka (może być filet z piersi pół kilo także zarówno), nastepnie go rozdrobnić na porcje lub pokroić w kostkę. Zalać 2,5 litrami wody aby strawa była bardziej esencjonalna, dodać pozostałe składniki wg przepisu P.T. Oldforka i zagotować. Po osiągnięciu stanu wrzenia strawy zmniejszamy drastycznie dopływ energii i na "małym ogniu" dogotowujemy aż do uzyskania pożądanego stopnia miękkości wkładki mięsnej.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń