Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik polski bez mięsa

Krupnik polski bez mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2522

Dodano:

Odsłon: 541

Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem. Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa.

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • 2-2,5 litra wywaru jarzynowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz czarny do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną opłukać,wsypać do rondla z grubym dnem, dodać 2 łyżki masła i wlać wodę. Rondel nakryć pokrywką, kaszę gotować na bardzo, bardzo małym ogniu przez 1 godzinę od momentu zagotowania. Od czasu do czasu kaszę przemieszać, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Nie solić.

    Ugotowaną kaszę ubić trzepaczką.

  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.

    Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.

    Cebulkę obrać i posiekać.

  3. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulkę i poddusić. Następnie dołożyć pokrojone ziemniaki i startą marchew, wlać rosół jarzynowy, dodać kaszę, rozmieszać. Do zupy wrzucić listek laurowy i majeranek, zagotować - krupnik gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec krupnik doprawić posiekanym koperkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

    Krupnik będzie gęsty, kleisty i pożywny. Można ugotować mniej kaszy, wówczas zupa wyjdzie lżejsza.

    Krupnik zdjąć z ognia i wlać do niego zahartowaną śmietanę.

    Zupę krupnik podajemy gorącą ze świeżym pieczywem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 stycznia Świetne wydanie krupniczku:) Od jakiegoś czasu krupnik za mną "chodzi" i w tygodniu na pewno skorzystam z Twojego przepisu :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń