Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik tradycyjny

Krupnik tradycyjny

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 845

Dodano:

Odsłon: 20115

Tradycyjna pyszna polska zupa, czyli krupnik. Klasyka naszej kuchni.Jest bardzo pozywny i smaczny. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Sekretem dobrego krupniku jest odpowiednio przygotowana baza czyli dobry wywar mięsny. Krupnik radzę przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.Smakuje wyśmienicie !

Składniki

  • 2 litry zimnej wody
  • 1/4 kurczaka lub 2 duże udka
  • kawałek mięsa, około 300g ( może być wolowina lub kawalek wieprzowiny z kością)
  • 1 duża cebula 1/4 selera, 1 pietruszka 3 marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 mały por 3 ziemniaki 3 listki laurowe, 4 ziela an
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Krupnik tradycyjny
    Ilość porcji 8
    Tradycyjna pyszna polska zupa, czyli krupnik. Klasyka naszej kuchni.Jest bardzo pozywny i smaczny. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Sekretem dobrego krupniku jest odpowiednio przygotowana baza czyli dobry wywar mięsny. Krupnik radzę przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.Smakuje wyśmienicie !
    Napisz opinięZapisz przepisDrukuj
    Czas gotowania1 hr 30 min
    Składniki
    2 litry zimnej wody
    1/4 kurczaka lub 2 duże udka
    kawałek mięsa, około 300g ( może być wolowina lub kawalek wieprzowiny z kością)
    1 duża cebula
    1/4 selera,
    1 pietruszka
    3 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    1 mały por
    3 ziemniaki
    3 listki laurowe, 4 ziela angielskie
    100 g kaszy pęczak lub jęczmiennej
    odrobina lubczyku ( opcjonalnie)
    sól,pieprz
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    opcjonalnie: łyżeczka masla i szczypiorek
    Sposób przyrządzenia
    Włoszczyznę kroimy w niewielką kostkę lub małe kawałki.
    Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodać kurczaka oraz mięso nastepnie nalezy całośc zagotować i odszumować. Po 10 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut.
    Dodajemy upaloną nad palnikiem cebule w całości oraz ziele angielskie ,liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.Doprawiamy solą.
    Nastepnie dodajemy pokrojone warzywa i odrobinę lubczyku.Całość gotujemy na małym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając.
    Obrane i umyte ziemniaki kroimyw niewielką kostkę i dodajemy do zupy. Po 10 minj dodajemy kaszę co chwilę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy przez około 20 minut.
    Odstawiamy z ognia ii nasz krupnik gotowy !
    Smacznego !!
    Porada
    Po dodaniu kaszy zupę można podbić mała łyżeczką masła.
    Nie żałujmy pieprzu !! Dobry krupnik musi być lekko "pieprzny".
    Zupę można posypać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorkiem, ale ostrożnie, bo bardzo zmieniają jej smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń