Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krupnik z grzybami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2 zł
Suszone grzyby leśne oczyść, opłucz, zalej woda i pozostaw do namoczenia. Kaszę ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź.
Cebulę oraz marchewki oczyść starannie, opłucz. Cebulę drobno posiekaj, a marchewki pokrój w kosteczkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę smalcu. Przesmaż na nim cebulę oraz marchewkę.
Przesmażone zalej bulionem mięsnym i doprowadź do wrzenia. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, namoczone grzyby oraz oczyszczone i pokrojone w kos tkę ziemniaki.
Całość gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodaj do zupy ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną.
Krupnik dopraw do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Gotową zupę podawaj na stół razem z kwaśną śmietaną (w osobnej miseczce). Rozlany do talerzy krupnik możesz także posypać koperkiem lub natką.
Jeśli chcesz, by krupnik był gęsty i kleisty, gotuj kaszę bezpośrednio w zupie. Najlepszy będzie pęczak, bo pozostaje jędrny i sprężysty. Z mięs idealne na wywar do tej zupy są żeberka oraz podroby drobiowe (z kurczaka, kaczki, gęsi).Źródło: Świat kobiety