Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z królika

Krupnik z królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2736

Dodano:

Odsłon: 424

Dzisiaj świetna propozycja dla miłośników kaszy. Zapraszam na bardzo pożywny krupnik, chociaż u mnie w domu nazywamy go zupą z kaszy, bo inaczej mój starszy Synek go nie przełknie. :) Zupę przygotowałam na korpusie z królika dzięki czemu stała się jeszcze bardziej delikatny. Z powodzeniem można przygotować więcej na kilka dni. :)

Składniki

  • Królik (korpus, żeberka)
  • Marchewka 2-3 szt.
  • Pietruszka 1-2 szt.
  • Ziemniaki 3-4 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Cebula 1 1/2 szt.
  • Woda 5 l.
  • Kasza jęczmienna wiejska 120 g.
  • Liście laurowe 5 szt.
  • Ziele angielskie 8 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Korpus i żeberka z królika dokładnie myjemy, następnie wkładamy do dużego garnka (ja użyłam szybkowara), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, doprawiamy solą i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.

    W między czasie obieram marchewki i pietruszki, myję, a następnie ścieram na tarce o grubych oczkach.

    Cebulę obieram i drobno siekam.

    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.

    Miękkie mięso wyławiam z wody, zbieram szumowiny. Dodaję startą marchewkę, pietruszkę, cebulkę i zagotowujemy. Następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu około godzinę.

    W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy są miękkie dodajemy do zupy (wodę również warto dolać).

    Gdy warzywa są miękkie wyłączamy, dodajemy posiekaną pietruszkę i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z pokrojonym mięsem z królika.

  2. Smacznego!

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń