Do góry

Przekąski Przepis na:

Kukurydza z puszki

Kukurydza z puszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 4510

Swietna przekaska miedzy posilkami, zawierajaca witaminy A, B1, B2 i C.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kukurydze wsypac do garnuszka i doprowadzic do wrzenia. Odcedzic i przelozyc na talerz.

  2. Dodac lyzeczke masla, przyprawic chili, cytryna i sola.

  3. Ziarna, zależnie od odmiany, zawierają 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu,. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 100 g kukurydzy nieprzetworzonej to około 110 kilokalorii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 marca 2010 Jaki prosty, a smakowity pomysł! Jak dla mnie w sam raz jako surówkowy dodatek do drugiego dania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń