Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulebiak z kapusta i pieczarkami

Kulebiak z kapusta i pieczarkami

Autor: anulkawspaniala

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 150

Dodano: 08.10.2011

Odsłon: 10585

Coś innego :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozetrzyj drożdże z cukrem , połową szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki, Dokładnie wymieszaj i odstaw

  2. FARSZ: Kapustę drobno siekamy wrzucamy do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości, Gdy kapusta nam się gotuje siekamy cebulę i wrzucamy ja na patelnie, jak się lekko zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, gdy kapusta jest miękka dodajemy ja do cebulki i pieczarek i dalej dusimy aż do odparowania płynów

  3. CIASTO: Do miski wsypujemy 500 g mąki, dodajemy 3 żółtka- BIAŁKA ZOSTAWIAMY- i jedno całe jajko, pól szklanki mleka, szczyptę soli i sklarowane masło (1 łyżkę) dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po wymieszaniu mamy czas na pozmywanie i uprzątniecie bałaganu bo ciasto musi przez 40 minut stać w ciepłym miejscu po 40 minutach nasze wyrośnięte ciasto należy rozwałkować (grubość ok 1 cm).

  4. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy ciasto(układamy ciasto tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz blaszki )władamy do środka farsz i przykrywamy "wystającym" ciastem, wierzch smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika , pieczemy ok 40 minut w tenp 180 C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń