Do góry

Przekąski Przepis na:

Kumpir po krakowsku

Kumpir po krakowsku

Autor: szynszylka

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1361

Dodano: 14.03.2018

Odsłon: 4037

Pyszna wariacja na temat ziemniaka. Przepis prosty, szybki i tani. Są różne bogatsze wersje tego przepisu ale według mnie ten jest klasykiem.

Składniki

  • ziemniaki 4 szt jak największe
  • boczek 20 dag
  • jogurt naturalny 200 ml
  • masło
  • czosnej 1 ząbek
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i zawijamy dwukrotnie w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 60 minut.

  2. ząbek czosnku obieramy i miażdżymy dużym nożem na desce do krojenia na gładką pastę. Dodajemy do jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

  3. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony w paski lub kostkę boczek.

  4. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy folię aluminiową. Nacinamy ziemniaki wzdłuż górnej powierzchni. Wydrążamy środek ziemniaków do miski. Dodajemy wytopiony tłuszcz z boczku, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli tłuszczu jest za mało i ziemniaki są za suche można dodać łyżkę masła. Uzyskane puree ziemniaczane przekładamy z powrotem do wydrążonych ziemniaków.

  5. Na środku formujemy wgłębienie i zalewamy sosem jogurtowym i posypujemy podsmażonym boczkiem. Dla efektu i smaku można całość posypać jeszcze szczypiorkiem.

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 marca Wygląda apetycznie, podoba mi się taka wersja ziemniaka ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 14 marca fajny pomysł:) jestem z wielkopolski więc u nas często podaje się pyrę z gzikiem a tu taka ciekawa odmiana:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń