Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wariacja na temat ziemniaka. Przepis na kumpira prosty, szybki i tani. Są różne bogatsze wersje tego przepisu na kumpira po krakowsku ale według mnie ten jest klasykiem.
Polecam.
Odsłon: 1213
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1657
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1135
Polecam.
Odsłon: 1213
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1657
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1135
Składniki
Kumpira po krakowsku przygotowuje się bardzo prosto. Ziemniaki myjemy i zawijamy dwukrotnie w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 60 minut.
Ząbek czosnku obieramy i miażdżymy dużym nożem na desce do krojenia na gładką pastę. Dodajemy do jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojony w paski lub kostkę boczek.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy folię aluminiową. Nacinamy ziemniaki wzdłuż górnej powierzchni. Wydrążamy środek ziemniaków do miski. Dodajemy wytopiony tłuszcz z boczku, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli tłuszczu jest za mało i ziemniaki są za suche można dodać łyżkę masła. Uzyskane puree ziemniaczane przekładamy z powrotem do wydrążonych ziemniaków.
Na środku formujemy wgłębienie i zalewamy sosem jogurtowym i posypujemy podsmażonym boczkiem. Dla efektu i smaku kumpira po krakowsku można posypać jeszcze szczypiorkiem.
SMACZNEGO