Do góry

Napoje Przepis na:

Kuracja imbirowa na przeziębienie/odpornośc

Przepis dnia 2011-11-10
Kuracja imbirowa na przeziębienie/odpornośc

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6405

Dodano: 09.11.2011

Odsłon: 31939

Dla wzmocnienia organizmu przed jesienno- zimowymi infekcjami polecam kurację imbirowo - miodową. Imbir ma wiele właściwości: przeciwwirusowa, rozgrzewającą, przeciwbólowa, przeciwzapalna, ułatwiająca trawienie. Więcej na paulinka-to-ja.blogspot.com

Składniki

  • średni korzeń imbiru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka miodu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy szklanką wody i gotujemy 30 minut. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia. Do ciepłego płynu dodajemy miód i mieszamy.

  2. Taką kurację należy pic 3 razy dziennie po łyżeczce, w okresie zwiększonej zachorowalnosci. Najlepiej dodac do herbtaty, gdyż imbir jest ostry w smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 14 listopada 2011 Mnie nic nie wyparowało i płynu zostało :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 listopada 2011 30 minut gotować w 1 szklance wody-to przecieź wyparuje i nic nie zostanie?może należy ją uzupełnić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 listopada 2011 30 minut gotować w 1 szklance wody? to ile tej wody zostanie?może trzeba ją uzupełnić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dwala 14 listopada 2011 Drogie Panie, trzeba pamiętać o tym, że miodu nie wolno podgrzewać powyżej 40 st., gdyż traci swoje właściwości.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 11 listopada 2011 Jak wracam przemarznięta do domu a nie chce żeby skończyło sie chorobą to robie sobie duuuuzy kubek gorącej herbaty, ale nie takiej z torebki tylko liściastej, słodzę go stołową łyzjką miodu, orzeźwiam sporym plasterkiem cytryny a do smaku doprawiam drobno pokrojonym kawałkiem korzenia imbiru... Smakuje wybornie, rozgrzewa niesamowicie.. a przed zwolnieniem lekarskiem chroni mnie juz od jakiś 2 lat :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 listopada 2011 Właśnie jestem silnie przeziębiona, więc szybciutko zrobię miksturkę, tym bardziej , że mam wszystkie składniki. Dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń