Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 149
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 25
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 35
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 149
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 25
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 35
Składniki
Tuszkę kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie natrzyj z zewnątrz i od środka solą, pieprzem, curry i olejem. Włóż do brytfanny, podlej bulionem drobiowym. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 190 st.
Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Młode cebulki oczyść, posiekaj.
Rodzynki przebierz, opłucz. Wsyp do naczynia z podpieczonym kurczakiem. Dodaj kawałki jabłek oraz cebulkę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz w tej samej temperaturze jeszcze 35 minut.
Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie podziel na porcje. Powstały podczas pieczenia sos z kawałkami jabłek, cebulą oraz rodzynkami przełóż do rondla. Zalej śmietaną, krótko razem ogrzewaj.
Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej upieczone mięso. Podawaj, np. z ziemniakami.
czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 2,70 złŹródło: Świat kobiety