Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak faszerowany na ostro

Kurczak faszerowany na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3826

Dodano:

Odsłon: 1879

Połączenie wspaniałego soczystego mięsa i rewelacyjnego farszu, po prostu niebo w gębie:-)

Składniki

  • Kurczak w całości - ok. 1,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • Na marynatę: 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki piperzu cayenne
  • Farsz: 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka koperku i 1 łyżeczka tymianku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka namaczamy na minimum 2 godziny w zimnej wodzie (wtedy lepiej chłonie smak przypraw). Po tym czasie kurczaka wyjmujemy i dokładnie osuszamy.

  2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Roztapiamy 25 g masła.

  3. Przygotowujemy farsz: jabłka kroimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 25 g masła i wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami. Podsmażamy około 5 minut.

  4. Podsmażony farsz wkładamy do kurczaka, nogi wkładamy między skórki, aby farsz nie wypadał. Roztopionym masłem smarujemy mięso i wcieramy w niego marynatę.

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w plastry marchewkę. Na to wkładamy przygotowanego kurczaka.

  6. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy kurczaka. Po 20 minutach pieczenia polewamy go delikatnie winem. Pieczemy w sumie około 1,5 godziny, polewając co jakiś czas powstałym sosem, i obracając aby z każdej strony się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 5 minut, zanim go pokroimy.

  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Mnie wystarczy podany z farszem.
    SMACZNEGO:).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń