Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie wspaniałego soczystego mięsa i rewelacyjnego farszu, po prostu niebo w gębie:-)
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1738
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 102
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 58
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1738
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 102
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 58
Składniki
Kurczaka namaczamy na minimum 2 godziny w zimnej wodzie (wtedy lepiej chłonie smak przypraw). Po tym czasie kurczaka wyjmujemy i dokładnie osuszamy.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Roztapiamy 25 g masła.
Przygotowujemy farsz: jabłka kroimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 25 g masła i wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami. Podsmażamy około 5 minut.
Podsmażony farsz wkładamy do kurczaka, nogi wkładamy między skórki, aby farsz nie wypadał. Roztopionym masłem smarujemy mięso i wcieramy w niego marynatę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w plastry marchewkę. Na to wkładamy przygotowanego kurczaka.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy kurczaka. Po 20 minutach pieczenia polewamy go delikatnie winem. Pieczemy w sumie około 1,5 godziny, polewając co jakiś czas powstałym sosem, i obracając aby z każdej strony się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 5 minut, zanim go pokroimy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Mnie wystarczy podany z farszem. SMACZNEGO:).