Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak gajowego

Kurczak gajowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4254

Dodano:

Odsłon: 4572

Kurczak gajowego - wzorowany (bo nie dokładnie taki sam) na toskańskim pollo boscaiolla. Kurczak duszony z grzybami, co prawda suszonymi, ale prawdziwkami, podany z makaronem i mizerią. P.S. Uwielbiam nazwę boscaiolla.

Składniki

  • pół kurczaka
  • paczka suszonych grzybów (80g)
  • pół szklanki bulionu
  • przyprawy: pieprz, ziele angielskie (2 ziarna), listek laurowy (1), jałowiec (3 ziarna), ew. odrobina soli
  • słodka śmietanka 18% - ok. 250 ml
  • makaron (gruby) lub ziemniaki - lepiej smakuje z ziemniakami.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W ubiegłym tygodniu kupiłem na targu prawdziwego kurczaka, takiego, co to po podwórku goni i nóżką grzebie. Ale, ponieważ na weekend były inne plany, został poporcjowany i wylądował w zamrażarce. Dzisiaj na niego kolej.
    Podziel kurczaka na porcje, umyj, osusz i posyp obficie pieprzem.
    Grzyby zamocz wcześniej (najlepiej dzień wcześniej) w zimnej wodzie.
    Ugotuj je w wodzie, w której się moczyły.
    Kurczaka obsmaż na tłuszczu na złoty kolor - najpierw stronę ze skórą.

  2. Do obsmażonego kurczaka wlej grzyby z wodą, w której się gotowały, dodaj bulion, przyprawy i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
    Dodaj śmietanę i duś jeszcze na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

  3. Ponieważ zrobiła się awaria - podczas przygotowań do obiadu okazało się, że w domu jest tylko jeden, trochę zwiędły ziemniak - wykorzystałem do dania makaron penne rigate.
    Podam więc dwie wersje alternatywne:

    Ugotuj makaron al dente i podaj z kawałkiem kurczaka, podlane sosem.
    Ziemniaki obierz, pokrój na plastry i ok. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć do sosu, aby dusiły się razem z mięsem i grzybami. W tym przypadku dodaj mniej śmietany.
    Podawaj z mizerią i białym winem lub piwem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panka 28 sierpnia 2013 Zabieram , dla mnie idealne połączenie. Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybków połączenie.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 sierpnia 2013 Super apetyczne danie, zabieram do szybkiego zrobienia, tylko użyję grzybów z solanki :))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń