Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak kanarkowy

Kurczak kanarkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 1316

Filet z kurczaka - banalny, a''la kanarek? Hmm - frapujące! Ale polecam - zwłaszcza amatorom egzotycznych przypraw.

Składniki

  • filet z kurczaka, po 1 szt. na osobę
  • jogurt bałkański, 200 g
  • cebula, 1 szt.
  • limonki, 2 szt.
  • kurkuma, 1 łyżeczka
  • garam masala (można zastąpić przyprawą do pierników, ale to nie to samo...), 1 łyżeczka
  • kminek mielony, 1 łyżeczka
  • liście limonki kafir (lub trawa cytrynowa - 2 szt), 4 szt.
  • papryczka zielona ostra, 1 szt.
  • sól, pieprz, do smaku
  • sos Worcester, 1 łyżka
  • czosnek, 4 ząbki
  • kolendra, 1 pęczek
  • oliwa z oliwek, 6 łyżek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawić mięso, pokroić w poprzek włókien na 2 cm paski.

  2. Do miski wrzucić suche przyprawy, zmiażdżony czosnek, sok z limonek oraz otartą skórkę, dodać jogurt, wymieszać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w drobne paseczki paprykę (jeśli lubisz "piekło" - razem z pestkami). Jeśli masz świeże listki limonki kafir - drobno posiekać i dodać (jeśli suszone - dodać wcześniej do mieszanki suchych przypraw). Jeśli korzystasz z trawy cytrynowej - zmiażdż końcówkę i drobno posiekaj. Ja dodałem płaską łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Na koniec do marynaty dodać posiekaną kolendrę. Wszystkie skladniki dokładnie wymieszać.

  3. Do marynaty włożyć mięso kurczaka - na całą noc i odstawić do lodówki.

  4. Przed smażeniem mięso delikatnie osączać z nadmiaru (ściekającej) marynaty. Smażyć na oliwie z oliwek ok. 5 minut z każdej strony.

  5. Podawać od razu - z bagietką jeśli na kolację, z ryżem - jeśli na obiad. PS. Czas przygotowania - nie licząc czasu na marynowanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maciejka 14 lipca 2011 Tak na wszelki wypadek dodam, że "kanarkowy"- chodzi o kolor... Smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń