Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak po tajsku z grilla"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 140
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 140
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Mięso dokładnie umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z oliwą, dodać starty imbir, drobno posiekane listki kolendry i plasterki cytrusów. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą marynatą natrzeć kurze pałki, przykryć, odstawić na 12 godzin do lodówki.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Dodać roztarty czosnek. Doprawić sokiem z cytryny, curry, kurkumą, kuminem, solą i pieprzem. Sos wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać posiekanymi listkami bazylii.
Grill rozpalić. Kawałki kurczaka dobrze otrząsnąć z zalewy, położyć na tackach albo folii aluminiowej i piec 20 min, przewracając i polewając marynatą. Plasterki cytrusów również położyć na grillu, piec 3 min. Podawać razem z mięsem i sosem curry.
ok. 35 minut + marynowanie.Źródło: Twoje Imperium