Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po tajsku z pestkami słonecznika

Kurczak po tajsku z pestkami słonecznika

Autor:

Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 5952

Dodano:

Odsłon: 124

Myślę że tan przepis każdemu przypadnie do gustu. Kuchnia tajska jest pikantna i aromatyczna, tak jak to danie. Gorąco polecam.

Składniki

  • pierś z kurczaka 250 g
  • przyprawa tajska 1 czubata łyżeczka
  • cięta trawa cytrynowa 1/3 łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa 3 łyżki
  • 1 średnia marchewka
  • ostra papryka w proszku 1 płaska łyżeczka
  • woda 6-7 łyżek
  • sos ostrygowy 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • prażone pestki słonecznika
  • natka pietruszki
  • połowa ostrej papryczki
  • ryż biały ugotowany
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś pozbawiamy błonki, płuczemy, osuszamy , kroimy w średnią kostkę.
    Mięso posypujemy przyprawą tajską i trawą cytrynową, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę.
    Marchewkę kroimy w cienkie słupki.
    Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, przesmażamy mięso , cebulę i czosnek.
    Smażymy, na średnim ogniu kilka minut, często mieszając.


  2. Dorzucamy marchewkę, ostrą paprykę w proszku i wodę.
    Mieszamy, możemy lekko zwiększyć ogień.

  3. Po chwili dodajemy sos ostrygowy, sojowy i cukier.
    Energicznie mieszając redukujemy zawartość patelni, aż marchewka zrobi się lekko miękka, dosłownie 2 minuty.
    Podajemy z ryżem, posypane pestkami słonecznika, natką pietruszki i plasterkami papryczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń