Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po wietnamsku autentyk

Kurczak po wietnamsku autentyk

Autor: AJIN

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 21

Dodano: 25.03.2013

Odsłon: 22868

łatwe, szybkie, tanie, pyszne, PROSTE I SZYBKIE DANIE SERWOWANE NIEMAL WE WSZYSTKICH RESTAURACJACH CHIŃSKO WIETNAMSKICH BARDZO POPULARNE I SMACZNE

Składniki

  • 1łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 3 łyzki sosu sojowego ( 1 ciemny+2 jasny)
  • 2 łyzki sosu rybnego (27%)
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki papryki ostrej i ½ słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 70 dag filetów z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierwszy krok to ugotować ryż. Gorący, przykryć i odstawić w miejsce gdzie nie wyziębnie, ( pod kocyk)
    Filety z udek umyć, osuszyć, pokroić w grube kawałki tak wielkości kęsa, posypać przyprawą pięć smaków, dodać sosy. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na godzinę lub dwie. Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier , gdy zacznie brązowieć wlać 2-3 łyżki oleju, dołożyć pokrojonego kurczaka (UWAGA może , pryskać), smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu energicznie mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Gdy kurczak sie opiecze dolać pozostałą marynatę.

  2. Wymieszać zawartość patelni i dusić pod przykryciem przez następne 5-7 minut. Cebulę wcześniej pokroić w piórka, a gdy kurczak już będzie miękki dodać i wymieszać. Poddusić jeszcze 2-3 minuty aż cebula zwiotczeje ( zeszkli się) Gotowe, można wyłożyć na talerz. Danie podawać z ryżem i surówką z kapusty białej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń