Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pod pierzynką

Kurczak pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 20

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak pod pierzynką"

Składniki

  • 4 średnie piersi z kurczaka
  • 4 podłużne szalotki
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • anyż
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 dag masła. Pierzynka: 6 łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyść, umyj, osusz i rozkrój wzdłuż. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną anyżu. Na sporym ogniu szybko obsmaż na maśle klarowanym z obu stron. Potem razem z wysmażonym sosem przełóż do brytfanki.

  2. Szalotki obierz i poprzekrawaj wzdłuż. Umyte pomidorki też poprzekrawaj na połówki. Szalotki, pomidorki i gałązki tymianku porozkładaj w brytfannie z mięsem. Zrób pierzynkę.

  3. Tartą bułkę wymieszaj z serem, szczypiorkiem i miękkim masłem. Porozkładaj na mięsie i lekko dociśnij. Do brytfanny włóż kawałki masła, troszkę podlej wodą. Piecz około 15 min w 190°C.

  4. : 50 minut. Porcja: 420 kcal. Koszt porcji: ok. 4,90 zł. Przepis dla 4 osób.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń