Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak spod Marengo

Przepis dnia 2014-09-07
Kurczak spod Marengo

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16192

Dodano:

Odsłon: 22283

Zwycięstwo Napoleona Bonaparte z 14 czerwca 1800 r zostało uczczone w ten sposób. Nadworny kucharz Napoleona zrobił danie z tego co miał pod ręką.

Składniki

  • kurczak pokrojony na kawałki
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szalotek
  • cebula
  • 100 ml półwytrawnego białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kostka rosołu z kury ( bulion z kury )
  • łyżka mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól ,pieprz
  • 200 g pieczarek
  • łyżka masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwę rozgrzałem i podsmażyłem kawałki kurczaka na złoty kolor ( te kawałki kurczaka , które się dały potraktowałem po węgiersku ) , wyjąłem i wstawiłem do piekarnika lekko nagrzanego aby podtrzymać temperaturę. Na tej samej oliwie podsmażyłem pokrojony czosnek , szalotki i cebulę . Posypałem mąką , energicznie mieszałem. Dodałem wino , obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki niezbyt małe , kostkę rosołową rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody , Doprawiłem solą i pieprzem , dodałem posiekaną pietruszkę , wymieszałem.
    Włożyłem kawałki kurczaka i dusiłem na wolnym ogniu ok. godziny.
    Umyte pieczarki podsmażyłem na maśle ( małe mogą być w całości , większe pokroiłem na duże kawałki ) i wrzuciłem do kurczaka . Gotowałem jeszcze ok. 10 minut.
    Na oliwie z masłem usmażyłem grzanki z bagietki francuskiej i podałem z kurczakiem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Avenna 02 września 2014 I to mi się podoba,Obserwator! Skoro ma być spod Marengo,to trzymajmy się oryginału. Dziękuję za szybka reakcje.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Avenna 02 września 2014 Zastanawiam się tylko skąd kucharz Napoleona wziął pod Marengo kostkę rosołu z kury?? Odpowiedzi: 2 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń