Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak teryaki w sosie cytrynowym

Kurczak teryaki w sosie cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 1395

Coś z gatunku "fusion", niedrogie, acz pochwalę się - dość oryginalne. Osoby przyzwyczajone do tradycyjnej kuchni wciągały aż miło... Wbrew pozorom bardzo szybko sie przygotowuje - nie licząc czasu na zamarynowanie mięsa ok 15. minut. To co, kto się odważy i mi odpisze jak było?

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawić mięso, pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek przepuścić przez praskę - dodać do mięsa, zalać 4 łyżkami teryaki i 3 łyżkami oliwy - wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

  2. W rondlu rozpuścić masło, zasypać mąką - przygotować zasmażkę (jasną!), rozprowadzić zimnym mlekiem, podgrzewać do wrzenia; dodać sok z cytryny, cukier, kurkumę, 2 łyżki teryaki, sos worcester - doprawić solą i pieprzem - musi mieć wyraźną nutę słodko - kwaśną; gdyby sos był zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody.

  3. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, wrzucić zamarynowane mięso razem z cebulą, czosnkiem i zalewą. Smażyć na ostrym ogniu ok. 5 minut, aż mięso zbieleje i zmięknie. Od razu wrzucić do rondla ze sosem. Podgrzewać jeszcze razem ok. 5 minut.

  4. Podawać z makaronem (np. farfale) lub ryżem (np. jaśminowym) oraz surówką (np. wybuchową - p. niżej na moim profilu). Świetnie nadawałoby się do nadziewania vol au vent (również p. niżej na moim profilu)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: vola vente

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maciejka 23 października 2010 Kupiłem w Auchan na stoisku z orientalną żywnością. Cena o ile pamiętam w granicach 12 zł. Podejrzewam, że w sklepie typu delikatesy też będzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń