Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak teryaki w sosie cytrynowym

Kurczak teryaki w sosie cytrynowym

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2160

Dodano: 20.10.2010

Odsłon: 1393

Coś z gatunku "fusion", niedrogie, acz pochwalę się - dość oryginalne. Osoby przyzwyczajone do tradycyjnej kuchni wciągały aż miło... Wbrew pozorom bardzo szybko sie przygotowuje - nie licząc czasu na zamarynowanie mięsa ok 15. minut. To co, kto się odważy i mi odpisze jak było?

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawić mięso, pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek przepuścić przez praskę - dodać do mięsa, zalać 4 łyżkami teryaki i 3 łyżkami oliwy - wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

  2. W rondlu rozpuścić masło, zasypać mąką - przygotować zasmażkę (jasną!), rozprowadzić zimnym mlekiem, podgrzewać do wrzenia; dodać sok z cytryny, cukier, kurkumę, 2 łyżki teryaki, sos worcester - doprawić solą i pieprzem - musi mieć wyraźną nutę słodko - kwaśną; gdyby sos był zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody.

  3. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, wrzucić zamarynowane mięso razem z cebulą, czosnkiem i zalewą. Smażyć na ostrym ogniu ok. 5 minut, aż mięso zbieleje i zmięknie. Od razu wrzucić do rondla ze sosem. Podgrzewać jeszcze razem ok. 5 minut.

  4. Podawać z makaronem (np. farfale) lub ryżem (np. jaśminowym) oraz surówką (np. wybuchową - p. niżej na moim profilu). Świetnie nadawałoby się do nadziewania vol au vent (również p. niżej na moim profilu)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maciejka 23 października 2010 Kupiłem w Auchan na stoisku z orientalną żywnością. Cena o ile pamiętam w granicach 12 zł. Podejrzewam, że w sklepie typu delikatesy też będzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń