Dania główne Przepis na:
KURCZAK VERONIKA

Składniki
- skrzysełka, udka kurczaka, 1 kg
- masło, 2 łyżki
- cukier, 1 łyżka
- sól, biały pieprz do smaku
- SOS: masło, 3 łyżki
- mąka, 3 łyżki płaskie
- białe wino wytrawne, 1/2 szklanki
- wywar z kurczaka, 1/2 szklanki
- śmietanka, 1/2 szklanki
- zielone winogrona przekrojone na pół, 2 szklanki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Umyte kawałki kurczaka posmarowac roztopionym masłem, posypac cukrem, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut.
-
Przygotowac sos: w rondelku rozgrzac masło, dodac mąkę, podsmażyc, nie rumienic. Dodac wino, wywar, gotowac na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę. Dodac śmietankę i podgotowac do zgęstnienia. Dodac winogrona.
-
Porcje kurczaka ułożyc na półmisku, polac sosem. Podawac z makaronem, ziemniaczkami. Smacznego.
Komentarze do przepisu (1)

Mirabelka 02 września 2009Zgłoś do usunięcia
Oj, kusisz, kusisz :) wygląda super i chyba wkrótce spróbuję...3 Kto głosował? | Odpowiedz