Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w cieście chlebowym

Kurczak w cieście chlebowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 27

Wypróbowany przepis na "Kurczak w cieście chlebowym"

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 1 duża cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • po 2 gałązki majeranku
  • tymianku i bazylii
  • po 1 gałązce szałwii i rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz. Na 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 4–5 łyżek oliwy
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól
  • granulowany czosnek
  • mielona gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 35 minut (bez marynowania). 1 porcja: 630 kcal. Cena porcji: 2,85 zł

  2. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj i pokrój na cząstki. Zioła opłucz, osusz, gałązki porwij na kawałki. Kurczaka umyj w środku i na zewnątrz. Tuszkę natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  3. Posyp solą oraz pieprzem. Do środka włóż zioła oraz cytrynę. Otwór zepnij. Nóżki zwiąż i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.

  4. Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną mąki. Domieszaj tyle ciepłej wody, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na 20 minut.

  5. Resztę mąki przesiej. Dodaj ok. 1/4 łyżeczki soli oraz granulowany czosnek, gałkę i zioła do smaku. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Dolej oliwę. Zagnieć ciasto. Podczas zagniatania, dolewaj ciepłą wodę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. Zamarynowanego kurczaka ułóż na blasze. Posmaruj olejem. Piecz około 50 minut w 200 st. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na mniejszy i większy placek. Mały placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Na tym połóż kurczaka.

  7. Przykryj większym plackiem i mocno zlep brzegi. Dodatkowo możesz ciasto posmarować żółtkiem i posypać np. solą. Piecz jeszcze ok. 30 minut.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń