Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 3973

Bardzo znany i prosty w przygotowaniu kurczak. Sprawdzi się na różnych rodzinnych imprezach, ponieważ prezentuje się bardzo ładnie. A farsz? Szpinak z fetą i czosnkiem, brokuły i dużo sera. Czy nie brzmi to smacznie?

Składniki

  • 600 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (25x40 cm)
  • 2 łyżki masła
  • 200 g szpinaku (mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 5 różyczek brokuła
  • 200 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • Sól Pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut w 200*C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń